Cebula

Oceń przydatność:

     

Dwuletnia roślina z rodziny amarylkowatych, jedna z najstarszych roślin warzywnych uprawianych przez człowieka - znana od ponad 5000 lat. Ojczyzną cebuli jest prawdopodobnie Azja Środkowa (tereny Indii, Afganistanu, Uzbekistanu, Iranu), skąd przeniosła się do Chin oraz państw w rejonie Bliskiego Wschodu oraz wokół basenu Morza Śródziemnego. Do Europy trafiła za pośrednictwem legionów rzymskich.
Częścią jadalną rośliny jest podziemna cebula, pokryta łuską, a także część nadziemna, czyli wyrastający z niej szczypior - rurkowate, puste, zielone liście i ukryty wśród nich pęd.
Cebula - w zależności od odmiany - ma różne kształty i różną barwę, zarówno zewnętrzną jak i wewnętrzną. Warzywo to jest odżywcze i lecznicze. Działa przede wszystkim bakteriobójczo, odkwasza organizm, powoduje spadek cukru we krwi. Smak cebuli zależy w znacznej mierze od zawartości cukru i olejku eterycznego. W zależności od ilości tych składników rozróżnia się odmiany: słodkie, ostre i średnio ostre.
Cebula zawiera m.in.: sód, potas, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten, witaminy: E, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i foliowy; izotiocyjanin allilu

Inne udostępnione przez gabinet stomatologiczny na literę c

Kontakt we Wrocławiu:

ul. Jordanowska 26

Telefon: (71) 363-45-97

52-403 Wrocław

Gabinet dentystyczny poleca:

  • Makroelementy - (z gr. makros = duży i z łac. elementum = substancja pierwotna). Pierwiastki
  • Ziemniak - Jednoroczna roślina bulwiasta należąca do rodzaju Solanum z rodziny
  • Witamina PP - Amid kwasu nikotynowego - polska nazwa witaminy B3, czyli niacyny (kwasu
  • Zapalenie gardła - Nieżytowe (kataralne) zapalenie gardła atakuje głównie błonę śluzową

Przychodnia dentystyczna we Wrocławiu.